Aktiv jentetur til Gudbrandsdalen
For en følelse! Det og endelig være på tur igjen, er det lite som kan måle seg med. En venn sa hun følte hun slapp løs en sommerfugl da jeg flakset avgårde mot flyplassen! Etter godt 2 år er jeg tilbake til Gudbrandsdalen. Et par dager skal jeg ha her og hovedmålet er å oppleve severdighetene i Gudbrandsdalen fra sykkelsetet.
Betalt samarbeid med Gudbrandsdalsvegen #gvegendølabike
Rudi gard – overnatting og en liten dose La dolce vita på Harpefoss!
Før vi kommer så langt, skal en innlosjeres. Forrige gang bodde vi staselig på Sygard Grytting, denne gangen bor vi landlig hos naboen Rudi Gard. Og her er det full rulle! Vertskapet og eier av gården er Øystein og Nina Rudi.
Øystein møter oss ved gårdsplassen og losjeres oss inn i de nye stabburene som er laget for å huse de mange spellmennen som tar turen til gards. For DET er de gode på her på Rudi Gard. Her byr de virkelig på seg selv.
Det skal være godt å komme til gards og med Øystein vet en ikke helt hva som venter. Spontan som han er. Og før vi har fått pakket ut av kofferten så er vi allerede blitt bedt med på å flytte værene fra et beite til et annet! Det kan vi selvfølgelig ikke si nei til.
Det er bare å klive inn i pickupen – på bakplanet selvfølgelig! og så bærer det opp på et av de høytliggende beiteområdene. Gudbrandsdalen er jo akkurat det, en dal. Så her er ikke jorder og beitemarker på flatliggende marker som hjemme, men de klamrer seg langs dalsiden. Det går opp før det går ned. Frem med skramlende bøtter som væren tror er fôr og full fart ned til neste beite noen hundre meter lenger ned.
Det tar ikke lange stunden å få dem flyttet. Men gøy var det og vi har fremdeles godt med tid til nyte litt av sommervarmen før det er en sein middag som venter.
Tidlig neste morgen er det ned på kjøkkenet til Nina og Øystein. Vi får frokost i deres eget kjøkken over en god prat. Lefse og hjemmelaga rabarbra syltetøy står på menyen sammen med nybakt brød og pålegg. Kaffe koppen sto allerede klar når vi kom ut fra stabburet. Så den første koppen ble nytt sammen med stillhet og fuglekvitter.
Aktiv dag sammen med Døla bike gjennom Gudbrandsdalen.
Vi kjører ned til Fåvang et godt kvarter fra Rudi gard hvor vi blir møtt av Hans og hans kollega fra Værfast Ringebu. Disse gutta her har det travelt. Snowboard, stisykling, flue og stangfiske. Samt kaffe, butikk og guiding. De har også nylig startet opp Dølabike, hvor man kan oppleve Gudbrandsdalen på sykkel. E-sykkel sådan. Du får et kart(digitalt eller fysisk, alt etter hva du selv ønsker) og så er det å ta turen.
Ikke alle av damene har brukt en elektronisk sykkel før så før avreise blir det en lett innføring i bruk av denne. Enkel av og på knapp. Turbo til bruk i de tyngste bakkene og hvordan man girer. Og ikke minst fram og bak bremsa. Selv synes jeg de lange bakkene nedover er noe skumle men får da beskjed om å stå på sykkelen og slik vil jeg da ha enda mer kontroll. Vet du, det funka. Den verste monsterbakken ned på grus og stein og jeg naila den.. helt til en større stein sørget for bråstopp!
Dølaguidene har masse lokalkunnskap, så er det noe du lurer på om området bruk for all del disse. Vår egen “lille” syklerute var på 17,4 km fra Fåvang til Harpefoss (hjem til gards) og på denne turen fulgte vi delvis pilagrims leden st. Olav som går igjennom Gudbrandsdalen. Siste delen ute på selve E6 ville jeg nok ha unngått om jeg fikk velge selv så for min del vil jeg anbefale den fine turen fra Fåvang ned til Ringebu – perfekt for en heldagstur!
Høgkleiva tankeplass, Gudbrandsdalen
Første rast er ved Høgkleiva tankeplass. Her får du både panorama utsikt og kultur på ett. Her skal du sitte å ta deg en rolig pust. Hovudet, klokkeporten og falkesteinen er av installasjonene du finner her..
Vi bruker litt tid her og tar inn oversikten over Gudbrandsdalslågen som bukter seg gjennom dalen. Vi er så heldige med været og den store elva skinner i en vakker blå grønn farge der nede. Elva er perfekt for fluefiske og i riktig gamle dager var det akkurat det som trakk byfolk hit. Den friske luften og muligheten for god sunn mat.
Det går opp og det går ned, men det er jo genialt med E-sykkel. Selv om en kjenner at en også her bruker kroppen gjør det hele turen så mye lettere. Hjertepumpa får alikevell kjørt seg litt i oppoverbakkene. Jeg tør liksom ikke helt tenke på hvor hardt det kunne ha vært med normal sykkel. Hehe.
Neste stopp er på Ringebu stavkirke og prestegård
Her venter et lite herremåltid. Deilig iskald eplemost og nybakte kanelruller fra bakeriet i Lom, å herlighet. De er SÅ flinke på bakst. Vi har en liten time her rundt prestegården slik at vi kan nyte i eget tempo. Inne på prestegårdens mange bygninger er det nå sommerutstilling og blomstene ute i prestegarden står i full blomst. Minner meg nesten om Baroniet i sin fineste blomstring!
Har du lest søsterklokkene? Ringebu prestegård er en veldig sentral rolle i Lars Mytting´s fortelling fra Gudbrandsdalen. Vesle stabburet har akkurat nå en liten utstilling basert på boka søsterklokkene og Myttings forfatterskap.
Den lille matbiten nytes ute på tunet. Her har også et skoletrinn valgt å ha siste dagen på skolen. Det myldrer av liv, og høy lyd. Rart å høre og samtidig veldig deilig. Det viser oss at vi er på riktig vei ut av den siste tunge tiden. Det blir brått veldig stille! skoleklassen har forlatt oss og vi kan igjen nyte stillheten og fuglekvitteret fra de mange store trærne som står rundt prestegården.
Lunchspot langs Gudbrandsdalsvegen:
Du kan også velge å sykle ned til Ringebu, som vi gjorde kort tid etter og der vil jeg absolutt anbefale lunch hos enten Annis eller hos Hev. Begge to er kanon flinke på lokal og kortreist mat.
I Ringebu holde Værfast til og turen kunne lett ha sluttet her. Opplevelsene langs Fåvang og Ringebu er mer enn nok for en heldagstur. Og en avslutning med lunch og noe i glasset for disse damene hadde vært en kanon avslutning. Vi derimot klyver opp på syklene våre og tar siste etappe mot Rudi gård.
Takk for en utrolig fantastisk dag i så vakre omgivelser. Kroppen har fått kjørt seg akkurat passe slik at en ikke er helt utkjørt hverken av for mye aktivitet eller av vakre inntrykk. Dette er en kjempe gøy opplevelse å gjøre sammen. Med litt planlegging kan en lett pakke niste og finne et sted langs pilgrimsleden for en piknik. Kanskje neste gang 😉
Innlegget er et betalt samarbeid med Gvegen og Dølabike. Alle bilder og tekst er som alltid mine egne, uten føringer!.