Innsjekk,  Norge

Eventyrlig overnatting Sorrisniva ishotell

Eventyrlige Sorrisniva, Norges største, og verdens nordligste ishotell. Ca. 30 minutter utenfor Alta sentrum kjører du E34 mot Eiby. Sorrisniva ligger langs elva gammelbollo, en arm fra Altaelva. Følg Detsikaveien til du ser skiltet og vips er du der.

Sponset opphold

Med skrekk blandet fryd nærmer vi oss Sorrisniva i mørket. Jeg skal ha en natt på ishotell og har sett så mange flotte bilder her ifra, men gruer meg litt til selve overnattingen. Jeg h.a.t.e.r å fryse…

Sorrisniva ishotell
© Ann-Mari Gregersen – alltidreiseklar.no

Første møte er hyggelig betjening i varmestua. Jeg kaller den varmestua men det er kombinert resepsjon, restaurant og peisestue. Vi får en kort omvisning og får beskjed om at hotellet er åpent for alle (koster 200 kr. å besøke selve ishotellet) frem til klokken 20.00. Da er det fritt for alle som besøker å gå inn i de ulike soverommene. Se på utsmykningene som er laget av lokale ildsjeler og kunstnere, eller besøke baren og kapellet.

sorrisniva

28 rom teller jeg, som er lagt til to ulike soveganger. Av disse rommene er det 5 suiter som alle har fått sitt eget tema og navn. Selv skal jeg få overnatte hos Huldra.

Vi ankommer etter mørkets frembrudd, etter en dag full av opplevelser. Litt små kalde setter vi nesen mot peisestuen for å få opp temperaturen litt. Vi har nettopp vært på slede tur med rein og fått spist Bidos hos Sami siida. Disse holder også til oppe ved Sorrisniva og om du ønsker å prøve å ri med reinsdyr eller få oppleve samisk kultur kan du gjøre dette her hos Sorrisniva i litt mer landlige omgivelser.

God og varm er det bare å pakke seg inn i gode varme klær igjen. Sko, lue og vanter. Deretter setter jeg nesen mot is hotellet. Nå skal jeg inn å oppdage årets tema som er Norsk folklore.

Sorrisniva ishotell
Som en Igloo opplyst av is kolonner leder den deg til hotelles eneste dør. Inngangsdøra.
Sorrisniva ishotell
veggene er dekket med “lykter” der forskjellige motiver er risset inn i isen.

Stillheten er noe som sitter igjen av inntrykk. Isen isolerer godt lyd og alt blir litt mer dempet. Isens blåtoner blir opplyst av diverse led lys. Det er et lite eventyr og en blir litt overveldet over all den fine is-kunsten som er laget av lokale ildsjeler.

Sorrisniva ishotell
I enden av gangen finner du baren. Det serveres isdrink her til visse tider. Siste servering var rundt klokken 23.00. Selve glassene er også laget av is som seg hør og bør. Ice Cold!
ishotell bar
Bartender, jeg tar en kald en….
Sorrisniva ishotell

Årets soverom på Sorrisniva

Av de 28 rommene er det laget 5 såkaldte suiter. Disse får også egne navn, Huldra, Igloo, Askeladden, Troll og Tussene. Navnene gjenspeiler utsmykningen i rommet ditt, hvert rom med sitt eget tema.

Sorrisniva ishotell
Isdronningen på sin trone…
Denne digre trone finner du på rommet som het Troll. Og jada du gjetter riktig om du tror det gjemmer seg et Troll her..
Sorrisniva ishotell
© Ann-Mari Gregersen – alltidreiseklar.no
Sorrisniva ishotell
rom nr. 22 Igloo. Suiten består av 2 rom. Der selve soverommet er utformet som en igloo. Det ytre rommet har en liten sofa og bord der en kan sitte å kose seg om en tør og ikke fryser.
Sorrisniva tussene
Tussene rommet. Selve soverommet ligger inne i soppen
©Ann-Mari Gregersen Alltidreiseklar.no
Soverom Huldra
Huldra sitt soverom, også mitt. Kunsterne som lager rommene kaller dette for brude suiten. Sorrisniva selv velger å ikke ha denne betegnelsen. De har 5 suiter, alle like fine.

Leggerutiner

Klokken 21 lukkes det opp for soveposer og pute. Disse er inne i hovedrommet og det anbefales å ta med disse ut i siste øyeblikk etter kveldsstellet og du er helt klar for å legge deg. Da sikrer du at posene ikke er for kalde når du skal krype ned i dem. Du kan ta to soveposer og en hodepute med deg til rommet ditt. Kofferten din blir lagt i et åpent oppbevaringsrom og du kan låse ned dine verdisaker i egne skap som ligger ute på gangen.

overnatting på ishotell
Hvordan gjør man så dette?. Av med jakke, på med jakke… En kjenner kulda ekstremt godt når en tar av seg jakka for å pakke seg inn i soveposen. Det går ikke mange minuttene før en kjenner at kulden kryper inn mot beina.
Huldra´s rom
ser du huldra 😉

Sengene har en tynn madrass og som isolering på denne er det dekket med skinnfeller av reinsdyr og sau. Godt isolerende. Det finnes ingen dører inn til rommene. Men tjukk gardin du henger foran døråpningen din.

Jeg får endelig knotet med ned i soveposen etter sånn ca 10 min. med frem og tilbake.. knepper innerposen godt opp og så var det å finne en god sovestilling…..

2 timer senere.. ish.. endelig sovner jeg. Jeg kan ikke kalle meg for villmarkens kvinne, foretrekker min egen varme seng så det var noe med kulden som tok tid å bli vant med. Votter av, votter på. Kald på nesen.. men jeg sovner til slutt etter en god stund der jeg ligger å vrir meg.

.. og sov som en baby! bråvåkner når vekkerklokken på telefonen slår inn for å nå frokost og litt flere bilder. Så er det da en gang sånn at i soveposen er det utrolig godt å varmt.. ute i rommet, ikke like mye. En våkner fort når en skal opp av posen og inn i kalde ytterklær og sko.

overnatting på ishotell
Der ja.. godt innpakket til slutt. Av med BH, på med tjukke sokker og “knapp” igjen. Den innerste soveposen lukkes helt opp og så tar jeg den ytre posen og trer på den indre, glider igjen til ca knehøyde og holder meg varm og god på beina.

Sorrisniva skriver selv noen små huskeregler som kan være gode å ha i minne om du noen gang overnatter på et ishotell:

  • ull undertøy (aller helt 100% ull, da dette isolerer best), lag på lag funker bra om du fryser lett. En kan alltids kle av seg.
  • varme sokker, lue, vanter og skjerf
  • tøfler til å bruke frem og tilbake fra resepsjonen
  • En liten sekk/veske til å ha klærne dine i om natten.
  • badedrakt – til sauna og boblebad

Frokosten er en stor buffet av masse gode lokale spesialiteter. Deilig fersk brød, juice og alt en ønsker seg. God og mett og godt fornøyd av å ha overlevd å sove på et ishotell uten å måtte luske inn på peisestua midt i natten.

En liten notis verdt å merke seg, er at det er felles garderobe. Av naturlige årsaker har du ikke eget bad på rommet. Personlig hadde jeg ventet en høyere standard på akkurat fellesbadet og toalettene. Det gir litt meg en litt høyfjells følelse.

Aktiviteter hos Sorrisniva

Kommer du hit til Sorrisniva er det mye mer å gjøre så kom gjerne mens det er lyst ute slik at du får mest mulig av besøket dit hit.

Spark på vinterføre ved Altaelven
  • truger, gratis utlån
  • spark, gratis utlån
  • utendørs boblebad, her må du bestille tid i resepsjonen
  • Nordlysjakt, gratis om du kun befinner deg på hotellets område men de arrangerer også turer som tar deg med ut på kjøretur for nordlysjakt.
  • Sami kultur med reinsdyr
  • Hundespann
  • Snøscooter
  • Lag din egen isskulptur
  • Isfiske
  • elvebåt, kun sommer og høst

Selv fikk jeg testet ut en liten sparketur på morgenkvisten. Så gøy, nesten glemte “kunstner” som kom tilbake. Da jeg var liten hadde vi en slik en hjemme. Veldig moro og en blir litt kortpustet, en liten treningsøkt på morgenen. Det ble bare en kort tur rundt hotellet for min del men du kan gjøre hva du vil ut av turen.

samisiida reinsdyr
Samisiida har et samarbeid med Sorrisniva og hos dem får du et innblikk i rein og sami kulturen vi har i Norge. Dette er trekkrein som brukes på vidda.

Jeg var i Alta for å besøke Ann-Mari fra bloggen Alltidreiseklar. På bloggen hennes får du enda flere tips om hva du kan finne på når du besøker Alta i alle sesonger. Sammen på turen var også Anne-Sophie fra bloggen Sophiesworld, hennes egne opplevelser kan du lese mer om der.

Tronen på Sorrisniva
Nordic Escape kiss kiss

Oppholdet er i samarbeid med Visit Alta, bilder og tekst er mine egne.

Translate »