Kirkehamn, Hidra
Europa,  Norge

Hidra, sørlandsidyll på grensen til Rogaland

Søte sommerminner. Det er det Hidra er for meg. Her har jeg løpt som barn, og festet som ungdom. Men det er mange, mange år siden forrige besøk så jeg var litt spent på om jeg kunne kjenne meg igjen, og om Hidra har beholdt sin Sørlands idyll.

Vi har valgt en hel dag på Sørlandet og brukte formiddagen i Flekkefjord. Her ifra tar den rundt 10 minutter til ferjekaien på Kvellandstrand som tar deg over til Hidra. En kort båttur senere er du på øya. Hidra har to større tettsteder Kirkehavn og Rasvåg. Og når jeg skriver større må jeg påpeke at de er ganske så små likevel. Det bor rundt 600 mennesker på øya men på sommeren er det betydelig mange fler her. Enten som et sommertilholdsstedu eller som oss på dagstur.

Kirkehavn Hidra

Hidra er et yndet tilholdssted for flere Rogalendinger. Mange har hytte her, og det forstår jeg veldig godt. Det er så idyllisk. Det hjelper selvfølgelig at dagen vi besøker er en av de fineste vi har hatt på lang tid, sommer temperaturer og strålende sol!

Vil du overnatte selv, finner du Kongshamn gjestgiveri og kunst installasjonen små hytter i Kirkehavn og Skipperhuset pensjonat i Rasvåg. Eller du kan søke på finn og Airbnb etter privat overnatting.

Kirkehavn, Hidra

Kirkehavn Hidra
idylliske små hvite hus og deilig bugnede hager i full blomst.
Kirkehavn Hidra

Kanskje det tettstedet jeg synes er mest idyllisk. Det ligger inne i en vik og har utsikt over flere små øyer før siste stopp er Danmark. Det største øya rett utenfor havnen er Dragøyna og tar du deg opp til Hagåsen får du en fantastisk utsikt over både Kirkehavn og mot Dragøyna. Ytterst i viken finner du også kirken til Hidra. Matkroken i krysset er bygdas sosiale samlested. Her treffer du naboen for en god drøs eller handler for uken. Her kan du også legge til med båten helt innerst i vika.

Kirkehavn

Rasvåg, Hidra

Rasvåg Hidra
Også her er bygdas samlepunkt utenfor den lokale landhandelen.

Rasvåg er det andre tettstedet på øya, motsatt side av Kirkehavn. Sånn ca. midt på øya. Også her finner du fine små gater å traske i. Ligger lenger sør/øst på øya enn Kirkehavn som ligger helt nord/vest. Utenfor tettstedet har du flere små bebodde øyer som kun har adgang med båt.

Er du glad i historie? da har øya Hidra mye å by på. Fra Vikinger til 2 verdenskrig. Her finner du et gammelt Tysk kystfort og flyvrak. Under krigen var det stasjonert hele 100 tyske soldater på kystfortet som hadde kanonstillinger og skjøt ned de britiske flyene som beveget seg langs kysten her. Øya selv ble heldigvis ikke bombet.

Rasvåg, Hidra
Også i nærheten av Rasvik finner du flere turområder. Vi fant et skilt som ledet oss ned til en rolig badestrand/vik. Ikke noe å si på utsikten over havet

Hvordan komme seg til Hidra?

Du må først og fremst komme deg til Flekkefjord på grensen mellom Rogaland og Agder. til Flekkefjord går det tog, men uten av å gå inn i en stor diskusjon om norsk offentlig transport. Toget stopper en god del utenfor sentrum og øya Hidra ligger 10 minutter lenger sør (med bil) fra Flekkefjord sentrum.

Beste transportmiddel er derfor bilen! uten tvil! En trenger jo også komme seg rundt på øya, selv om det går buss, går den ikke for ofte! Følg Europavei 39 til Flekkefjord, kjør gjennom sentrum og følg skilting til Hidra i krysset til Kvellandstrand, etter ca. 5 min. Ferjen går ca. hver 20 min. Men er du usikker kan sjekke rutetabellen HER. Tar i underkant av 10 min og man betaler på hjemveien – for som de sier – Du skal vel hjem igjen?

Single kiss kiss
Translate »