Julemarkeder i Danmark, Julestemning i Aarhus regionen
Turen er delvis sponset av Visit Aarhus og SAS
Det er rundt 4 år siden jeg sist var i Danmark på leting etter julestemningen og i den anledning var vi så vidt innom Aarhus og den gamle by. Jeg sa da at jeg skulle komme tilbake, og E.N.D.E.L.I.G var turen kommet. Endelig skal jeg få utforske Julemarked i Aarhus regionen og flere julemarkeder.
SAS har direkte rute, Oslo til Aarhus, så jeg benytter meg av denne. Direkte til Danmark innen en time! Og det er et riktig så julestemt Aarhus som møter oss. Helgen vi (første helg i Desember) har valgt er nemlig den store Julebord helgen ( eller julefrokost ) som de kaller det i Danmark! Hotellene er stappfulle, det samme gjelder restaurantene. Vel verdt å merke seg til neste år! Husk å bestille god tid i forveien.
Aarhus, er København´s kule hippe lillesøster. Kulturell hovedstad i 2018, universitetby og et matmekka med flere gode restauranter både med og uten michelin stjerner. Danmarks nest største by er levende og selv om den har en gammel historie er den young at heart. Helgen er full av liv og skal du ut å spise anbefales det å bestille i forveien, spesielt om du vet hvor du vil spise.
Det er et funklene julekledd Aarhus som viser seg i mørket ved ankomst. Det er det en kan kalle for typisk vestlands vær. Surt, blåst og regn. Likevell gjør den lyskledde gågaten og Salinger med sin kjente røde julestjerne at du automatisk kommer i godt humør og julestemning.
Julemarked i Aarhus
Jul i den gamle by er første stopp neste dag. Her kan du oppleve jul i 3 århundrer. Selv starter vi i “feil” ende da vi gikk inn via bakveien og starter på “slutten” i 1974 og beveger oss bak i tid. Jul før i tiden var ikke så mye glitter og stas som vi har idag. Nytt for året er jule-lyktene de har satt ut..
Bra besøkt også en tidlig fredag da vi var her. Men kommer du hit en lørdag vil det være betydelig mye mer folk. I desember viser den Gamle By historien bak jul i over 350 år. Med og uten juletre (dette er en relativ ny tradisjon). Den julen vi kjenner idag utviklet seg på 1800 tallet.
En kjapp tur innom Aros må til når en besøker Aarhus, kun fordi den ligger i nærheten av den gamle by. Det har ingenting med jul å gjøre, for såvidt men en tur opp i toppetasjen fikk vi tid til. Regnbue broen er akkurat så kul som den ser ut til, og her får du flott utsikt over hele Aarhus by og region. Ta deg gjerne tid til å gå igjennom museet også. Det fikk ikke jeg i denne omgang, men kanskje ved neste besøk.
Ta turen videre til det gamle ridehuset, her finner du et innendørs julemarked med mange ulike salgsboder fra lokale kunstnere og håndverker. Her får du kjøpt både julepynt og deilige ullkledde tøffler til vinteren. Jeg angrer på at jeg ikke tok med en flaske Gin hjem…
Tivoli Friheden, Aarhus
Idet mørket starter å senke seg beveger vi oss mot Tivoli Friheden. Denne ligger i utkanten av byen men hopper du på buss 18 tar den deg direkte til inngangsporten. Noe som var perfekt da duskregnet ikke helt ville gi slipp..
Jeg E.L.S.K.E.T Tivoli friheden og den kan på mange områder sammenlignes med Tivoli i København. Her får du virkelig julestemning. Julenisser, Julekledde lysstolper og lyskunst og installasjoner over alt. I tillegg er det mange fine steder du kan spise. Enten medbrakt, på en av de mange restaurantene eller i de flere matboder som ligger rundt hele stedet. Dette er virkelig jul i Aarhus.
Neste dag deler vi oss opp. Jeg får utlånt en snerten liten mini og tar med Anne-Sophie til Viborg, Ann-Mari setter nesen mot Ebeltoft, les hennes tips på julemarked i byen HER.
Julemarked i Viborg
Velkommen til Danmarks hyggeligste julemarked. Det er ordene Viborg selv markedsfører sitt julemarked som. Fra Aarhus tar det rundt en times tid med bil å komme hit. Viborg er en av Danmarks eldste byer og ja den er veldig sjarmerende. Om det er Danmarks hyggeligst julemarked? tja…
Vi blir tatt inn på Nisseskolen, der barna får drive med nisserier som de så fint kaller det her i Danmark. Nisserier, Julerier.. Her får du lære alt om Viborgs nisser.
På Nytorv er er det lagt ut sagflis under det store lys besatte fest-teltet. På scenen synger Cora Rytmica og det dufter godt av både gløgg, brente mandler, kandiserte epler og æbleskiver. Folk i Viborg tar julen på alvor, de har program fra scenen for hver dag i desember.
Tar du turen ned på Hjultorvet er det som å komme ned til en juletreskog. Her har de brukt det gamle museet til å lage innendørs julemarked. Ulike salgsboder og små juleverksteder.
Jul i Ebeltoft
Ebeltoft er nok aller best kjent som en sommerby for oss Nordmenn. Men de er ganske så gode på å lage julestemning også. Dessverre var det skikkelig ruskevær på søndags formiddag så jeg fikk ikke oppleve samme julestemningen som Ann-Mari gjorde på lørdagen. Men du treffer Julemannen og kona hans ute i gatene samt smånisser som spiller julesanger på lirekassen sin. Det alene gir en fin julestemning.
Eller kan du første helgen i Desember oppleve jul på Fregatten. Museums båten som ligger nede ved havnen er verdens lengste krigsskip i tre.
Julemarked på gammel Estrup, herregårds jul
Ingenting gir julefølelse som på en gammel herregård eller slott. Ekstra spesielt for oss nordmenner og spesielt for oss i Vest. Vi har liksom ingenting som kan måle seg med dette. På forrige juletur besøkte jeg flere. Les om dette HER
Gammel Estrup herregård ligger for seg selv en god halvtimes kjøring fra Ebeltoft. Det er et fantastisk skue med sin vollgrav og høye spir… Det ligner for meg på et lite slott. Idag et gården et museum (fra 1930) men ble tidligere eiet av noen av Danmarks mektigste og rikeste familier..
Vi fikk bli med i kjøkkenet og sett hva og hvordan de laget julemat i “gamle” dager. Du kan også kjøpe og smake disse godsakene.
Bli med inn på herregården og tenn lysene (ekte lys) sammen med hovmesteren og tjenerinnen.. eller gå rundt på egenhand og opplev hvordan grevskapet bodde i de ulike århundrene. Her kunne jeg ha brukt flere timer men vi har en tidsplan å holde og et fly å nå for å komme oss hjem før en ny vinter storm setter inn..
God Jul
Turen var del-sponset av SAS og Visit Aarhus regionen. Disse sto for reise, opphold og inngangsbilletter til de ulike attraksjonene.
Du kan også klikke inn og lese Ann-Mari og Anne-Sophie´s julerier