Færøyene waterwalls
Danmark,  Europa

Reiseguide til Færøyene. 8 favoritter til din neste tur

Endelig har Atlantic Airways direkte fly til Færøyene igjen! fra Mai utvidet de tilbudet fra Oslo til 2 ganger i uken. Og endelig flere år etter første tur egentlig var planlagt fikk jeg selv tatt turen til øyriket i Atlanterhavet.

Vi ankommer Færøyene med et byks, bokstavelig talt. Jeg har tidligere fått forklart at innflygningen til Færøyene kan være noe spesiell, og joda. Tjukk skodde gjør at vi ser nesten ingenting og rett før landing havner vi i en luftlomme og faller X antall meter. Sikkert ikke så dramatisk som det føltes for oss i flyet, men magen gjorde noen ekstra byks og hjertet fikk et par ekstra slag. Dramatikk til tross, vi lander trygt på Færøysk jord og er råklar til å oppdage øya. Men først skal vi hente vår leiebil for oppholdet.

Færøyene og får

Og Færøyene skuffer ikke! 10 minutter etter vi har svingt av fra flyplassen må vi gjøre vårt første stopp, 10 minutter! Vi har blitt anbefalt å ta turen til Gasadalur første dag. Og beskrivelsen er virkelig lett. Ta til venstre i krysset etter flyplassen. Turen skal i utgangspunktet kun ta 15 minutter. Jeg tror det tok oss en time, med gjentatte stop. Men så absolutt verdt hvert eneste stopp. Vi har ingen hast.

1. Lei deg en bil!

Tips nr. 1 for en velykket tur til Færøyene er å ha muligheten til å styre ruta og dagen din selv. Lei en bil og du står fri til å ta så mange stopp du ønsker. OG for oss ble det m.a.n.g.e stopp. I tillegg kunne vi legge opp ruta dag for dag. På forhånd hadde vi krysset av noen av høydepunktene som vi gjerne ville se og hadde blitt anbefalt. Men med bilen kunne vi også ta en liten avstikker når vi ble nysgjerrige.

Kjører du ikke selv, kan du jo håpe på en bra co-pilot. Hvis ikke er buss på Færøyene helt gratis! og du kan fint komme deg til de fleste steder på øyene ved å bruke bussen, men da er du avhenging av å følge klokka og en kan ikke vær like spontan.

Færøyene består av 17 bebodde øyer og flere mindre utilgjengelige øyer. Beste måten å komme seg rundt på er bilen. Øyene er koblet sammen med enten undervanns tuneller eller ferje.

2. Gasadalur

Mitt aller første stopp på min lille Færøyene roadtrip. Vi ble anbefalt å ta turen rett etter ankomst og siden vi ikke kan sjekke inn på hotellet med en gang kan vi like godt ta turen. Gasadalur ligger ca 15 minutter med bil vest på øya Vágar fra flyplassen. Den lille bygda er nok mest kjent for sitt flotte fossefall Múlafossur. På veien dit ble det flere bilde stopp

Gasadalur, Vagar. Mulafossur

Vi parkerer ved fellesparkeringen og går i ca 5 minutter ned til stien som tar oss videre ut til utkikkspunktet over Múlafossur. Men før du kommer dit vil du også ha en fantastisk utsikt til Drangarnir et like kjent fotomotiv. Det er akkurat denne klippe formasjonen som gjør at vi må stoppe opptil flere ganger på veien.

3. Asmandurstakkur og Rituskor

Et mer wow moment skal du lete lenge etter. Dette var en heldagstur i regi av Heima i stovu, et av overnattingsstedene vi fikk testet ut. Dette er muligens en av de meste spektakulære turer jeg noen gang har hatt. Fra sol, til delvis tåke til full tåkelagt landskap der en ikke ser mer enn en meter tilbake til solgløtt igjen. På denne turen fikk vi virkelig oppleve den lunefulle naturen til Færøyene.

Asmadurstakkur, Suderøy, Færøyene

Asmadurstakkur ligger på øya Su∂uroy, for å komme dit tar vi fergen fra Torshavn tidlig morgen. Turen tar rett over 2 timer. Süderøy er forøvrig som navnet sier, den sørligste og neste største øya på Færøyene. Bjørn som er vår vert på hotellet er også guiden som tar oss med på rundturen opp til Rituskor og Asmandurstakkur. Vi tar den gamle veien til Sandvik over fjellet, start er i den lille bygden Hvalba. Vi starter i solskinn og etter hvert som vi fortsetter opp fjellsiden blir tåken tjukkere og tjukkere.

La vardene stå, bygg ikke nye! De har en funksjon

Her får vi en veldig god forklaring på alle de vardene som ligger på rader opp fjellsiden. Grunnen til at disse ligger så tett er at man skal navigere etter dem i tjukk skodde. Og er det riktig tjukk tåke skal men knyte et tau som rekker 100 meter (som er avstanden til neste varde) og finner neste varde i enden på tauet. Derfor skal man ikke lage egne varder når en besøker øya!

Vi kommer til toppen av fjellet, ikke fordi vi kan se hvor vi er. Men vi kjenner at vi er på toppen på grunn av all vinden. Her blåser en nesten bort. Det er her boblejakken og lua kommer til sin rett. På en skyfri dag hadde vi kunnet sett helt til øya Mykines i vest, men ikke idag.

Rituskor, Færøyene
Broen er laget for sauene og er plassert over et par hundre meter høyt juv

Målet er lunch ved Rituskor og Bjørn forteller oss at det finnes et navn på alle juv og kløfter på hele øya. Det blir dekket opp med porselen og deilige sandwich. Kaffe og småkaker til slutt. Og utsikten når endelig tåken plutselig letter. Verdt hver eneste vinddrag, tunge stigninger og null utsikt underveis. Vi tar bilder ved broen og venter på at tåken skal lette slik at vi får se Asmandurstakkur i solskinn før vi tar turen videre ned mot Sandvik.

4. Saksun

Saksun er muligens en av Færøyenes mest kjente bygd. Bygda ligger på øya Streymoy og fra Torshavn tar det i underkant av en time. Bygda er regnet som en av Færøyenes mest besøkte bygder. Saksun ligger i en liten vik omkranset av høye fjell og en liten lagune, og en lang sort sandstrand. Området er veldig spennende og sammen med de gresskledde gamle bygningen kan en nesten at og føle på hvordan det engang må ha vært å leve her så tett på naturen. Legg spesielt merke til alle de fossefallene som omkranser bygda.

Saksun, Færøyene

Lagunen blir fyllt opp av Atlanterhavet 2 ganger hver dag. Glad i gå på tur? hva med å gå over fjellet til bygda Tjörnuvik? Den tar ca. 3 timer hver vei og er pr. dags dato gratis, og kan tas hele året.

5. Tjörnuvik

En liten time fra Torshavn lengst nord på øya Streymoy ligger surfeparadiset Tjörnuvik. Bygda er kjempe liten men også den som blir regnet som Færøyenes eldste bygd. På vinteren vil en aldri se sola her på grunn av de høye fjellene og ofte vil det henge en del tunge skyer over bygda. Jeg likte meg likevel godt her og det var fint med en liten stund på stranda.

Tjörnuvik, Risin & Kellingin

Fra den sorte sandstranden har du utkikk mot Atlanterhavet og Risin & Kellingin, to steinformasjonen som ligger ute i havet. De har sitt eget sagn om den gangen trollet kom fra Island for å stjele tilbake Færøyene.

6. Gjögv

Gjögv

Gjögv er bygda jeg var mest usikker på om jeg ville besøke, men er nok det stedet som overrasket meg mest. Så absolutt JA, ta turen til Gjögv! den lille havn er kjempe søt og de små husene som omkranser den likeså. Har du tid bør du sette av litt tid å ta en liten hike. Men går du til topps må du betale for å gå videre. Dessuten kan du også se Lundefugl her, til min overraskelse. Og betaler du får å ta turen til topps kommer du tett på fuglene. Neste gang skal jeg sette det på lista mi. Men sjekk hekkesesongen før du planlegger en fuglekikkeretur.

7. Kirkjubour

Et av stedene som ligger nærmeste Torshavn. Vi hadde sett oss ut stedet på grunn av de gamle katedral ruinene. Ligger ca. 15 minutter fra Torshavn på vestkysten, ca en mil fra hovedstaden. Her var det bispesete i middelalderen, noe som gjør den lille bygda et viktig historisk sted. I tillegg til de gotiske kirkeruinene finner du også en gammel kongsgård, med flotte utskjæringer og sjarmerende hus.

8. Fossá

Tar du turen til Tjørnuvik vil du passere Færøyene største foss som er et must å få med seg. Fossefallet er spekatulært og ligger kloss i veien. Fossen er i 3 fall/nivårer og jeg vil anbefale vanntette klær og sko om du klatrer opp mot toppen. Fossá er 140 meter høy.

Fossá, Færøyenes største fossefall

Flere tips til Færøyene

Dette er kun et fåtall av steder du kan oppleve på de magiske øyene i Atlanterhavet. Jeg kan også nevne Akraberg på Suderoy, Mykines fugleøya, Funningur og Kallur fyrtårn. Akraberg har jeg vært ved men måtte snu fordi vi ikke kunne se noe grunnet den tjukke skodda. Det er jo leit, men absolutt ikke uvanlig på Færøyene

Pakk alltid med deg ull og klær/sko som tåler vann. Været snur fort på øyene. Tåken kan også komme like raskt som den forsvinner, vær derfor forsiktig når du drar ut på tur alene. Det er i snitt ca 10 grader på øyene hele året. I sommersesongen stiger temperaturen noe men det uberegnelige været gjør at du lett kan oppleve flere årstider på en og samme dag, faktisk innen en time!

Jeg vil også anbefale å pakke med noe drikke og mat når en legger ut på tur. Det kan være langt mellom butikkene og de små bygdene. Selv pakket vi med turmat fra REAL sånn i tilfelle vi skulle havne på en heldagstur. Da trenger du kun varmt vann på termosen og vi hadde vannkoker på alle hotellrommene vi lå på.

Flere steder koster det penger å gå på tur og dette må ofte betales kontant. Jorden er forpaktet/lokal eid så ifølge Færøysk lov kan man derfor kreve gebyr for å ta turen på deres jord!

Min kanskje største overraskelse. Det er IKKE gratis med Wifi på Færøyene! Øygruppen, til tross for at de er en del av Danmark, er ikke medlem av EU. Jeg endte opp med å måtte klare med med nettet på hotellet rundt, da min telefon fikk EU sjokk og sluttet å streame!

Men mest av alt, er Færøyene alt du kan drømme om. Øyriket levde opp til alle mine forventninger og mere til. Jeg fikk kun sett en brøkdel av det jeg hadde håpet å få til, så ta deg god tid!

Single kiss kiss

Turen til Færøyene var i samarbeid med Visit Færøyene. Turen ble sponset men tekst og bilder er som alltid mine egne uten føringer.

Translate »