Stavanger, Oljå é her!
Det er mørkt ute men jeg har tatt turen til Stavanger for å gå gatelangs og oppleve/lære litt historie om da oljen kom til byen og Norge.
For to år siden hadde jeg mitt første møte med Guidecompaniet der jeg lærte masse nye ting om byen min. Stavanger etter mørket het den og blir arrangert i forbindelse med Halloween. Så interessant var det at jeg gikk igjen i fjor og nå endelig ble jeg med på Januar vandringen.
Eksotiske Italienere med sitt romantiske språk og nye fakter klarte nok sjarmere mang en ungpike og fredag 21 flørtet en italiener med feil pike og ble banket opp av hennes kjæreste og 3 kompiser. Italiener blodet er kjent for å bruse seg opp og nettopp dette er opptakten til slagsmålet som tok plass dagen etter. Den fornærmede Italiener hadde med seg forsterkninger. Knuffing og ukvemsord som Degos og andre rasistiske utspill har også hatt sitt å gjør her. Utfallet ble iallefall et kø slagsmål som startet mellom de lokale siddisene og Italienerene som fikk tilskudd av forbipasserende.
For et syn det må ha vært. Så stort ble det at Militærpolitiet måtte kalles inn for å stoppe tumultene. Vår guide kan også fortelle om folk som har kjørt forbi i taxier og stoppet opp for å bli med i slagsmålet. “slaget” varte i drøye 4 timer før politet og MP fikk roet ned slosskjempene. Og det resulterte i at Italienerne fikk portforbud og utvist fra “alkissen” på Hotel Atlantic.
Stavanger´s olje eventyr
Det er rart å tenke på at Stavanger, Norges mest internasjonale by, hadde vært helt annerledes om vi ikke hadde funnet olje lille julaften i 1969.
Hele landet hadde nok vært annerledes om vi ikke hadde funnet oljen. For over natten gikk vi fra å være en av Europas fattigste land til å bli et av verdens rikeste. Takket være noen politikere som i den tiden klarte å se litt framover og tenke fremtid!
Guiden vår het Wenche og har selv jobbet i “Oljå” som vi kaller det her i Rogaland. Selv har jeg også familie som jobbet i oljå og de kaller det rene texas. Forholdene da som nå var helt annerledes og det var lite/ingenting som het HMS på den tiden. Selv det å komme seg fram og tilbake til plattformen var temmelig annerledes idag som da. Det krevde ofte 2 valium og 4 sjøsyke tabeletter bare for å manne seg opp i disse korgene som heiste deg opp fra supplybåtene.
Gamle Stavanger
Denne delen av byen var på randen til å bli brent ned da det var byens mest slitte område. Kanskje Norges mest gudsfryktige by.
Idag er dette byens størst turistattraksjon og uten oljen hadde vi nok ikke hatt de sjarmerende hvite trehusene. Tilflyttere overtok de da slitte små husene og brukte sine oljelønninger på å vedlikeholde disse. Idag kjenner vi de igjen som en stor del av Stavangers byhistorie og turistmagnet.
Utebyen Stavanger
Det fantes kun et utested som i de tider var mer dans en pub og innbefattet med spiseplikt. Dette var da “alkisen” inne på Hotel Atlantic. Med det store antall tilflyttere som kom med oljen kom også behovet for flere uteplasser og senere kom Dickens. Nye kulturer og nye skikker fikk gjort sitt til at Stavanger idag er den byen den er.
Med oljen kom også spørsmålet om vi skulle selge rettighetene til utenlandske selskaper eller beholde rettighetene selv. Takk og lov for at Oddvar Bråten og det Norske storting beholdt fatningen og beholdt alt selv. Ellers ville det sett mye annerledes ut idag er jeg redd. Ikke bare beholdt vi rettighetene selv men de var forutseende nok til å sette bort de inntjente pengene i et eget oljefond. Og lage de 10 oljebud!
Den mørke historien.
Alt er dessverre ikke bare fryd og gammen med den norske oljehistorien.
27. mars 1980 er datoen for den Norske oljehistoriens mørkeste dag. Det er datoen for Alexander Kielland ulykken. Selv er jeg for liten for å huske noe fra ulykken. Men Grumpy kan erindre når den ble slept inn til Sandnes. Det gjorde stort inntrykk.
123 personer av 220 omkom i ulykken som ble utløst av tretthetsbrudd i et av de fem søylene i bærekonstruksjonen. i løpet av 20 minutter var plattformen kantret og det oppsto fullt kaos. Dette benet finner du nå hos det norske olje museum.
Er du interessert i å lære mer om Oljen, dens historie og se dens utvikling så anbefaler jeg å ta en tur til Oljemuseet. Her finner du filmer, utstillinger og interaktiv læring om livet på platformen.