Stavangers mørke historie
Med nesten 900 påmeldte som viste sin interesse på Facebook og med radio som også har fått med seg at det skulle være en byvandring i Stavangers mørke historie, er det ikke helt fritt for forventninger at jeg stiller opp ved domkirken klar for vandring. Godt innpakket i varm jakke og varmt skjerf.
Og det flommer på med folk. Akkurat hvor mange det ble til slutt er for meg umulig å si. Jeg ble med i pulje to, og de strømmet fortsatt folk til idet vi tok avsted på vår vandring. Men godt over 500 må det lett ha vært. Så utrolig gøy å se at både voksne og barn strømmet til i alle aldre for å lære mer om de mørke historiene i byen vi bor i. For dette er en flott historie time og det er ikke for skummelt for barn i det hele tatt.
Det er så alt for lite vi egentlig kjenner til av egen historie både nåtid og ikke minst fortid så denne byvandringen er perfekt for å lære litt mer.
Det er Guide Companiet som står for byvandringen og de tilbyr en ny vandring med en ny historie nesten hver måned. Prisen, kr. 200 er så absolutt verdt for å lære mer om Stavanger by på en gøyal og morsom måte. Trim og lære i ett…
Vår mikrofon sky guide Abelone (den litt slitte gledespike som hadde store mikk problemer. Noe som gjorde det litt vanskelig å høre til tider.) tok oss først opp mot St. Petri kirke og en innføring i det gamle hospitalet. Der de galne, syke og til tider sjøgene ble stuet inne i perioder. Og får fortalt at det verste du kunne være var en spinnerisjøge. Worst kind… Eller iallefall laveste på rangstigen.
Videre blir vi introdusert til Stavangers egen familiedrama, og giftmord med anger og fengselstraff. Lenge leve kjærligheten..
Vi tar videre og blir møtt av Bøddelen fra Bergen som tok seg av torturen og henrettelser. Fra du var 5 år gammel var hverdagen at slike ting skulle bevitnes av innbyggerne. Og hodene som falt, de ble satt på spyd nede ved Breiavatnet. Hvem hadde trodd at det fantes så mye mørk historie ved dette flotte by vannet.
Det var også her ved Breiavatnet vannprøven på Stavangers hekser ble holdt. Det får en til å undre seg over hva som skjuler seg på bunnen.
Mot søragaten (søragadå) som tidligere var Stavangers redlight district – subakanalen. Det var her byens horehus og vannhull holdt hus. Dagens hus som ligger her stammer trolig fra 1600 tallet og huser mye spennende historie
Siste stopp blir tilbake til Domkirken. Vi tar turen bort til ruinene av Mariakirken hvor det tidligere også fantes rådhus, brannvakt og ikke minst fengsel.
Turen er over iløpet av en god times tid og jeg har lært mye som jeg ikke viste om Stavanger. Kjempe morro.
Tar gjerne en ny tur med nye historier, for det er viktig å kjenne sin egen historie. Kanskje jeg skulle tatt vandringen i Vikingens fotspor og lært mer om dem.
Denne posten ble først skrevet på AnnetteM i 2015 og var fjorårets mest populære artikkel.