På vintur i sør England, Sussex Wine
Nå i påsken poppet jeg en av mine engelske viner fra Sussex såkalte Sussex Wine. Kjøpt ifjor vår da jeg for første gang var med på en vinsmakings tur utenfor Brighton. For om jeg kan anbefale å bytte ut den sprudlende prosecco eller Cava med noe nytt må det bli Engelske bobler. Tidlig i år fikk jeg være med på nok en oppdagelse av nye Engelske viner.
Reklame: Sponset utflukt
Tidlig på morgenen blir vi hentet på hotellet vårt i Brighton av Nicola og Justin fra English Wine Tasting & Tours. Ekteparet lanserte i 2015 selskapet etter at de flyttet fra London til Sussex. Her oppdaget de mange vinprodusentene og lokale bønder som laget noen av Englands beste råvarer. Vinen som produseres her i Sussex er på høyde med det Champagne er for Frankrike. Selv om interessen for engelsk vin har økt de siste 5 årene er de fremdeles litt ukjent.
Vi skal ut og utforske vin fra Sussex området. På programmet vårt står det 4 vingårder på dagens besøk. Visste du forresten at det finnes hele 150 vingårder i England som er åpne for publikum? Største delen av produksjonen av Engelsk vin finner du i sør øst, disse står for 76% av hele den engelske produksjon. Største delen av vin som blir laget er sprudlende (72%) vin, men også rød og hvit blir produsert selv om disse til nå er mindre kjent og spredt.
Sussex Wine – Kingscote Estate
Fra Brighton bruker vi en liten time før vi ankommer første stopp. Kingscote Estate. For et område! Det første som møter oss er en gammel låve fra 15 tallet. Kingscote har en oversettelse til Kongens hytte og en tror at området ble brukt som jaktområde for en av Englands konger, derav navnet. Dagens vingård ble plantet i 2010 av Christen Monge. Dessverre døde han før han fikk sett sin drøm bli oppfylt. Bare dager etter han døde vant vingården med 3 viner både sølv og bronse i Decanter Wine Awards.
Skulle veldig gjerne kommet tilbake hit og hatt en piknik ute i naturen, tatt en tur med damp lokomotivet og tatt en av gåturen du kan ta om du besøker områdene. Du kan selv booke en vinsmaking hit om du bor i nærheten. De klassiske turene starter fra £15 per person
Sussex wine – Bluebell Vineyard
Denne vingården har jeg faktisk besøkt før.
Ved forrige vintur tok vi også innom denne vingården. Da strålte solen og vi satt ute i hagen og smakte ulike viner. Denne gangen er vi inne i deres tasting room og har vinsmaking sammen med paring av lokalprodusert ost. Kjempe deilig kombinasjon. Også Bluebell startet sin produksjon opp i 2005. Forrige år (2019) var første gang de produserte “vanlig” vin og også denne har fått gode tilbakemeldinger.
Uten mat og drikke. Lunch hos The Bent Arms
Hva er vel en dagstur komplett uten et besøk til den lokale puben. English Wine & Tours har tenkt på dette og på vår heldagstur er lunchen lagt til den lokale puben i Lindfield. The Bent Arms er fullstappet, så skal du spise her på egenhand anbefaler jeg å bestille bord på forhånd.
Nicola har allerede bestilt bord for oss, i starten av turen bestemte vi oss for hva vi ville spise (menyer fikk vi utdelt ved starten av bussturen). Derfor slipper vi å vente særlig lenge på maten. Og tro meg, til tross for all denne vinen såpass “tidlig” på dagen så er det veldig godt med noe lunch nå. Det gjør godt for både mage og hode.
The Bent Arms er en typisk brun pub. Lavt under taket, stor peis, skjevt tregulv og masse, masse atmosfære. Og deilig enkel mat. Etter et godt måltid så bærer det ut til minibussen og mot en ny vingård.
Sussex Wine – The Albourne Estate
Dagens yngste og minste vingård er Albourne Estate. Så nye at vi er de første som får besøke tasting rommet deres! Jeg skal være helt ærlig å si at besøket ikke ga meg så mye, det ble ikke fortalt så veldig mye om vinen deres men området er vakkert, de er helt nye og det vil nok bli mye bedre etter et par gjennomkjøringer.
Her bor Alison Nightingale, sjelen bak Albourne Estate. Vin er hennes hobby, og nå hennes leverbrød. Vingården ble påbegynt i 2010 og har såvidt begynt å produsere gode vintage viner. Gården ligger i praktfulle omgivelsen og du kan se de rullende åsene som gjør at vinen trives ekstra godt her i Sussex. Glad i Vermouth, det får du også kjøpt her.
Sussex wine – Rathfinney Estate
Siste stopp for oss er Englands største egen produserte vingård, Rathfinney Estate. Her lager de vinen med kun egen produserte druer. Det finnes større gårder i antall solgte vinflasker men disse importerer druesorter i tillegg til de de produserer selv. De holder til i ytterkanten av den lille landsbyen Alfriston og er diger. Hele produksjonen foregår akkurat her rundt disse markene i South Downs. Visjonen til eierne Sarah & Mark Driver er å få Engelsk sprudlende vin like kjent som Champagne er for Frankrike. Om noen en gang i fremtiden byr deg på et glass med Sussex wine, er det muligens akkurat fra Rathfinney Estate den kommer fra.
The Flint barnes, Rathfinney estate
Vi blir over natten. Vingården har overnatting som du kan booke deg inn på, Flint Barnes. Det er her vi skal bo. Ettermiddagen avsluttes med vår siste vinsmaking. I avslappede omgivelser tar vi vinsmakingen i låvens stue.
Husfruen hadde ikke fått med oss at vi var på en sparkling tur, så endelig fikk vi prøve den Engelske vanlige/still vin..
Selv om vi ble forsinket med nesten en time, kommer Richard vingårdens salgssjef tilbake og forteller oss om vingården, dens eiere og området rundt. Har forteller om dedikerte eiere som har store visjoner for selskapet Rathfinney. Kapasiteten til produksjonen er allerede klar til å kunne håndtere 1.5 millioner med flasker. Mye rom for å kunne vokse her altså.
The Flint barnes leies ofte ut til store eventer og brylluper. Men de bruker også låven selv når det er tid for å høste inn vinen. Arbeidet blir brukt med lokale arbeidere. De som kommer lenger fra blir innlosjert på låven.
Vi møter Richard igjen etter frokost for en hurtig vingårds tur. Det regner igjen så det blir ingen tur ut i marken, det er likevel ingenting som gror her endå. Vinrankene er i dvale og våkner først igjen rundt April måned. Det foregår likevell arbeid på denne tiden. På dager med opphold blir rankene kuttet ned , dette gjøres kun ved opphold for at det ikke skal komme regn inn i kuttsåret og gjør at det lett kan komme råte inn i rankene. På regndager bruker de tiden til å fjerne avkuttet som ble kuttet for et par dager siden.
Rathfinney Tasting room:
Siste stopp før vi blir kjørt til toget er en kjapp tur innom Vingårdens egen Michelin nevnte restaurant. Rathfinney Tasting room restaurant. Her skulle jeg gjerne hatt en bedre middag eller lunch. Med utsikt over de mange vinrankene, kan du nyte et bedre måltid her. Da vi besøkte var restauranten ikke ennå åpnet for sesongen. Dere Policy er at maten skal serveres mens man kan nyte av utsikten. Kokken nekter å servere maten ute på verandaen! (maten skal spises varm og ikke bli kald fra vinden), men her kan du sitte å nyte et av de mange gode vinene som lages på gården.
En fantastisk vingård som jeg veldig gjerne besøker igjen, men da i litt bedre vær, når restauranten har åpnet, solen skinner og en kan ta seg god tid til å nyte livet på verandaen.
Vil du oppdage flere vingårder rundt Brighton kan du lese om min forrige tur HER. Neste stop: London
Utflukten var sponset av Visit Britain som del av en pressetur. Bilder og tekst er som alltid mine egne uten føringer. Utflukt med English Wine and Tasting Tours kan bestilles via Visit Britain HER.